Kolonienieuws

5 juni: bijzondere Digitalis in het Sterrebos.

Deze digitalis is aangetroffen in het Sterrebos. Hij heeft een genetische afwijking waardoor een grote topbloem ontstaat. Waarschijnlijk blijft deze afwijking in stand omdat de akkerhommel deze soort graag bezoekt en zo voor bestuiving zorgt.

4 juni: Verlaten schoenen.

Al dagen staat dit paar schoenen eenzaam en verlaten in het Sterrebos.Wat zou de eigenaar overkomen wezen?


28 april: De VanSwieten tuin verkoopt tomatenplantjes op de biologische markt.

Traditiegetrouw kweken de vrijwilligers van de Van Swieten tuin ieder voorjaar vele honderden tomatenplantjes voor de verkoop tijdens de LenteFair. De opbrengst vormt een welkome aanvulling in de kosten voor onderhoud van de tuinen. Nu de LenteFair dit jaar niet doorgaat heeft men gezocht naar andere kanalen om de plantjes te verkopen. Op zaterdag 9 mei staat op de biologische markt in Frederiksoord tussen 9.00 en 14.00 uur een stand van de VanSwietentuin om de tomatenplantjes, courgettes, bijzondere eenjarigen, pompoenen, pepers en paprika’s aan de man te brengen.
Om dit onder de aandacht te brengen wordt er een advertentie geplaatst in de krant “De Westervelder” van komende week:

Meer informatie op de website www.vanswietentuin.nl


22 april: De noordelijkste reuzenorchis ontkiemd in Wilhelminaoord

Voor het eerst zijn in Nederland enkele reuzenorchissen in de natuur gevonden. Bij toeval werd op het terrein van het Buitencentrum School in Bos in Wilhelminaoord een heuse reuzenorchis (Barlia robertina) ontdekt. Op een voor de kinderen aangelegd natuurgebiedje met een vlinderberg, waar mergel is gestort en waar dus veel kalk in de grond zit, blijkt deze zeldzame orchidee te groeien en te bloeien. De plant komt normaal in Zuid Europa voor. Vermoedelijk is met de Saharawind een zaadje mee gevoerd en heeft door de ‘gunstige’ klimaatverandering hier kunnen ontkiemen op de voor de plant toevallig geschikte bodem.  In de loop van jaren kan de plant bij  gunstig blijvende omstandigheden tot een hoogte van 1 meter uitgroeien. 20 april: Unesco besluit uitgesteld

Besluitvorming over erkenning Werelderfgoed koloniën van Weldadigheid is uitgesteld.
De vergadering van het UNESCO Werelderfgoedcomité  welke deze zomer in het Chinese Fuzsou zou plaats vinden, is in verband met de uitbraak van het Coronavirus uitgesteld naar een later tijdstip. Er wordt gestreefd naar een nieuwe afspraak voor het eind van dit jaar. Dit is afhankelijk van de ontwikkelingen rond de pandemie. 

7 april: Vrijwilligers

In februari maakten we voor De Star van maart een rondgang langs plaatsen in de Kolonie waar vrijwilligers werken. In dat nummer gaven we voorrang aan de actualiteit, het artikel ‘vrijwilligers’ werd doorgeschoven naar de volgende uitgave. Inmiddels is het stil in Frederiksoord, evenementen gaan niet door en het museum De Proefkolonie is gesloten. De vrijwilligers zitten noodgedwongen thuis om besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk in te perken. Het is ongewis wanneer de volgende Star zal uitkomen, want ook de redactie mag niet bij elkaar komen. Daarom verspreiden we het nieuws uit de Kolonie de komende tijd via onze website en plaatsenwe het artikel ‘vrijwilligers’ hier ook, voorzien van een vraag aan alle vrijwilligers.

Waarin een kleine gemeenschap groot kan zijn.

Lentefair, Corso en Paard & Erfgoed, jaarlijkse evenementen als deze doen een beroep op vele vrijwilligers. Maar ook op reguliere basis zijn vrijwilligers actief. Wat bezielt ze? Wat doen ze, waarom doen ze het, wat levert het ze op.

Om hierachter te komen maken we een rondgang langs plekken waar vrijwilligers werken.

Februari, het miezert, er staat een frisse wind, twintig vrijwilligers zijn actief in de Fruithof. Een trouwe groep zet zich elke woensdag in voor het onderhoud en de verzorging van ca. 800 fruitbomen. Kenmerkend voor alle vrijwilligers die we spreken is dat ze naast een gezamenlijk doel persoonlijke motieven hebben om dit werk te doen. Zo vinden ze het hier belangrijk dat de fruitsoorten behouden blijven. Persoonlijke motieven zijn, het buiten zijn, in beweging zijn, leren van het werk en de gezelligheid. info@fruithof-frederiksoord.nl

De van Swietentuin, Tuin zonder Drempels. Weer koud en winderig, geen weer waarvan je zegt, we gaan eens lekker in de tuin werken. Maar ook hier werken twintig mannen en vrouwen met veel plezier in de tuin. Het gezamenlijke doel is het onderhouden en mooi maken van de tuinen, voorbeeldtuinen voor mensen met een handicap. De meesten hebben thuis ook een flinke tuin. Een vrijwilliger zei: ’thuis laat ik het doen’ secretariaat@vanswietentuin.nl

De Kolonieploeg zorgt ervoor dat het Sterrebos begaanbaar blijft, paden worden geveegd, vrijgemaakt van takken en woekerende braam wordt te lijf gegaan. Liefde voor het Sterrebos bindt hen. Anspider10@hotmail.nl

Museum De Proefkolonie biedt aan zo’n 50 vrijwilligers werk. Ze staan achter de balie, zijn gids, trambestuurder of assisteren bij het scholenproject. Ze putten allemaal inspiratie uit het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid. info@proefkolonie.nl

De Menning, woonzorgcentrum en onderdeel van De Noorderboog, 60 vrijwilligers, ongeveer 54 bewoners. De hele Noorderbooggroep telt 1800 personeelsleden en 1100 vrijwilligers. Wat zouden zij zijn zonder vrijwilligers? Ze worden ingezet bij recreatie, bibliotheek, uitjes, hulp bij de maaltijden en transfers binnen het huis. De vrijwilligers houden van de zorg aan deze doelgroep, sommigen zijn er na hun pensionering als vrijwilliger gaan werken. G.devries@noorderboog.nl

Ons Dorpshuis. Volop leven, biljarters, een koor, een breicafé en veel mensen die even binnenlopen voor een kopje koffie.Wekelijks 26 vaste activiteiten, afgewisseld met feesten, partijen, begrafenissen en vergaderingen. Het aantal vrijwilligers is niet te benoemen, ze zijn met zovelen op verschillende momenten. Zonder vrijwilligers geen Dorpshuis aldus Ramona, beheerder, coördinator en gastvrouw. Niet lang geleden was Ons Dorshuis ten dode opgeschreven. Nu zijn ze genomineerd als dorpshuis van het jaar, van Drenthe, 30 juni weten we meer. Ons Dorpshuis open houden, dat drijft alle vrijwilligers. info@onsdorpshuis.nl

Het gros van de vrijwilligers is gepensioneerd, geniet van de klus en van de contacten. Het geeft voldoening en energie. ’Ik word er gewoon blij van’, zei een vrijwilliger stralend in regen en wind.

Ook zin gekregen? Aanmelden bij een van de mailadressen.

Tot zover het artikel.

Nu leven we in een geheel andere wereld. Een waarin we dagelijks gefocust zijn op hoeveel coronazieken er bij zijn gekomen, hoeveel ic-bedden er gevuld zijn en hoeveel doden er te betreuren zijn.

We willen u als vrijwilliger de volgende vraag stellen: Wat doet u nu, nu u noodgedwongen thuis zit? Hebt u misschien een vorm van vrijwilligerswerk gevonden waar nu behoefte aan is en die wel te doen is in deze tijd van social distance? We zijn benieuwd naar uw reactie en zullen daar aandacht aan besteden op de site of in de volgende uitgave van De Star.

Wilt u uw antwoord mailen naar star.frederiksoord@gmail.com

Alvast hartelijk dank daarvoor.

6 april: Kolonienieuws

Hoewel  Gasterij & Logement Frederiksoord in verband met het coronavirus gesloten is, is er toch volop toegestane activiteit in het pand.

Zo kunt u er van dinsdag tot en met zondag vers vloerbrood kopen. Vanaf 7 april is er ook met spijs gevuld Paasbrood te koop. Als u niet mis wilt grijpen bestel dan uw Paasbrood tevoren bij info@hotelfrederiksoord.nl Naast brood is er koffie to go te koop.

De Gasterij is geopend van 08.00 – 13.00 uur

Voor het Paasweekend kunt u een Oosterse fondue of een complete gourmet bestellen. Wilt u hier meer over weten kijk dan op de site, www.gasterijfrederiksoord.nl onder het kopje Nieuws.

2 april: Kolonienieuws

De Koloniën  van de Maatschappij van Weldadigheid hebben het European Heritage Label (Europese Erfgoed) gekregen vanwege hun rol in de geschiedenis en cultuur van de Europese Unie. Dit versterkt de kans dat ook UNESCO een werelderfgoed status toekent aan de voorgedragen koloniën. Het is echter nog de vraag of de geplande bijeenkomst van UNESCO van 29 juni – 9 juli in het Chinese Fuzhou doorgaat.  

De informatiebijeenkomst over het veiligheidsonderzoek van de bossen van de MvW op 20 april bij Grenzeloos en zo in Doldersum gaat vanwege de Corona crisis niet door.

Ook het dansfestival Drenthe on the Move van 19-21 juni is afgelast.

Kil voorjaar

Het stille voorjaar….